Mijlpaal voor de Westerschans

Het eerste deel van nieuwbouwproject Westerschans in Goes bereikt binnenkort haar hoogste punt. Westerschans wordt een duurzaam en een voor Goes gezichtsbepalend complex. Woensdag 3 juli 2019 verrichten Maarten Sas, directeur-bestuurder van woningcorporatie RWS, en de Goese wethouder Derk Alssema een officiële handeling. Samen zullen zij het innovatieve ijsbuffersysteem op het gebouw aansluiten.

Het eerste deelproject omvat 83 sociale huurwoningen, waarvan 70 appartementen en 13 kadewoningen. De oplevering hiervan staat gepland voor maart 2020. Geïnteresseerden kunnen vanaf het laatste kwartaal van 2019 terecht op www.zuidwestwonen.nl voor meer informatie.

Woon- en winkelcentrum
Op de begane grond bevinden zich commerciële ruimtes van Albert Heijn en Floor Foods, deze worden half oktober 2019 opgeleverd. De winkels zullen in november/december hun deuren openen.

Het tweede deelproject van Westerschans start direct na de bouwvakantie van dit jaar en voorziet in 29 luxe koopappartementen en 3 winkels op de begane grond, waaronder Prima Flora en Fruitshop. Er is nog één commerciële ruimte van 350 m2 beschikbaar. De oplevering van dit tweede deelproject staat gepland voor eind 2020. Volgende fases zijn nog in ontwikkeling.

Innovatieve ijsbuffersysteem
Uniek aan het woon- en winkelcentrum Westerschans is het ijsbuffersysteem. Op deze schaal een primeur in Zeeland! Dit innovatieve systeem zorgt ervoor dat fossiele energie voor verwarming en koeling overbodig wordt. Een enorme betonnen watertank die onder het maaiveld ligt vormt de basis van het systeem. Een warmtewisselaar onttrekt via een warmtepomp zo veel warmte aan het water in de tank, dat dit bevriest. De warmtepomp brengt het water voor de cv-installatie en het warmtapwater op de gewenste temperatuur. In de zomer zal de warmtewisselaar worden gebruikt om de woning te koelen, waarbij de energie in de tank wordt gebufferd voor de koudere periodes. Een zonneluchtcollector ontdooit het ijs in de tank of verhoogt de watertemperatuur zodat er altijd warmte voorradig is.